top of page

TATLININ MODASI OLUR MU?

Güncelleme tarihi: 1 Mar 2023

Yemeğin, tatlının modası olur mu? Daha önce hiç denemediğiniz, yemediğiniz, bilmediğiniz bir tatlı için kilometrelerce yol gidebilir misiniz ya da cafenin kapısında kuyrukta ne kadar bekleyebilirsiniz ?

Dönem dönem bazı yemekler popüler oluyor ve bir bak


ıyorsunuz herkes onları yemek istiyor. Bu özellikle tatlılar için çok daha sık gördüğümüz bir durum. Ve bu tatlılar genellikle hep farklı ülkelerden ithal ettiğimiz tarifler oluyor.


Burada asıl düşünmemiz gereken konu bence şu: “neden biz kendi tatlılarımızı yurtdışında bu şekilde pazarlayamıyoruz?” Baklava, zerde, keşkül, sütlaç, kazandibi… bu kadar kendine has bu kadar özel tatlıların bir st.Sabestian, bir nata kadar sizce değeri yok mu? Gerçekten pazarlanamaz mı? İşte asıl soru bu.


Şimdi siz de yakın geçmişe bir dönüp bir düşünün, her mahallede birbiri ardına açılan tatlı dükkanlarını düşünün, siz de kuyruğa girdiniz mi? Şimdi o uğruna kilometrelerce yol gidile

n ya da saatlerce kuyruk beklenilen tatlılara yakından bakalım.


LOKMA

Genelde popüler olan tatlılar İthal olan tatlılar oluyor ama lokma, tam da bizden hatta Osmanlı’dan süregelen bildiğimiz sevdiğimiz bir tatlı ama birinin aklına, o annelerimizin evde döktüğü bildiğimiz lokmanın içine krema doldurmak, üzerine çikolata dökmek ya da dondurmayla servis etmek gelince, bir anda her tarafta lokma dükkanları ve gerçekten de önünde kilometrelerce kuyruklar görmeye başladık. Tabii ki her biranda popüler olan şeyin başına geldiği gibi lokma dükkanlarının da ömrü kısa oldu ama orjinal tarifiyle lokma kalbimizdeki yerini koruyor.



ST. SEBASTIAN CHEESE CAKE

Belki lokmadan bile daha çok sevilen popüler olan ve istenen bir tatlı oldu st. Sebastian. Cheesecake sevmeyenler bile San Sebastian yemek için seferber oldu, pahalı bir tatlı olarak lanse edildiği için insanlar tarifinin peşine düştü ve evlerde yapmaya çalıştı. Ama baktığınız zaman ömrü lock bu kadar kısa olmadı hala tatlı menülerindeki yerini koruyor ve popülerliğini sürdürüyor.


PASTEL DE NATA


Portekiz'in simge tatlısı Nata, Portekizcede krema anlamına geliyor. Dışı milföy katmanlari ve içinde krema olan, cupcake görünümlü olan bu tatlının orijinali ilk defa 18. yüzyılda fransız katolik rahibeler tarafından yapılmış. Aslı portekiz olan bir tatlının dış kaplamasının neden milföy olduğunun en iyi açıklaması da bu olsa gerek. Nata, bir st. Sebastian kadar olmasa da ülkemizde uğruna kilometrelerce gidilen, adıyla aranan bir tatlı olmayı başardı.


CHURROS

En basit tanımıyla, bir tür kızarmış hamur tatlısı olan, üzeri toz şeker ve tarçınla servis edilen Churros, Belçika, İspanya, Portekiz, Fransa, Filipinler ve Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri'nde popülerdir. Ülkemizde popüler olmasına en çok üzüldüğümüz tatlılardan olabilir, çünkü aslında bizim tulumba tatlımıza çok benzerlik gösterir.

Ama diğer tüm tatlılara baktığımız zaman en az popüler olan diyebiliriz.


DONUT / BERLINER

Bu tatlı da Almanya’dan ithal ettiğimiz l


ezzetlerden… bir çeşit Alman çöreği. Yine dönüp Türk mutfağına baktığımızda bildiğimiz pişinin tatlı olanı gibi . Mayalı hamur toplarının doğru teknikle, yağı çekmeden pişirilmesi sonrası içerisinin reçel, marmelat çikolata gibi lezzetlerle doldurulup üstüne pudra şekeri veya renkli şekerler serpilerek servis edildiği bir klasik. Ülkemizde bir çok yerde özellikle çok renkli üst süslemeleriyle çok çekici bir vitrin oluşturabilen ve çok tercih edilen bir tatlı olmaya devam ediyor.




Comentários


bottom of page