ANTAKYA UZUN ÇARŞI KONTEYNERLARDA YAŞAYACAK
- belginackln
- 12 Mar 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 14 Mar 2023

Tarihi 12’nci yüzyıla dayanan, adeta bir ticaret müzesi olarak yıllardır Antakya kimliğinin simgesi olarak hizmet veren Uzun Çarşı, 6 Şubat’taki depremlerden büyük hasar aldı. Çarşıda dedelerinden kalma dükkânları uzun yıllardır işleten esnaf, hem dükkanlarını kaybetti hem de üretim büyük bir yara aldı.
Uzun Çarşı esnafının bölgenin yapılanma ve restorasyon süreci bitene kadar işlerine devam edebilmesi adına TURYİD 76 Prefabrik yapıyı üyelerinin bağışları ile oluşturduğu maddi kaynak ile Ramazan Bayramı’na kadar esnafa teslim edilmesini hedefliyor. Uzun Çarşı esnafı ile dayanışmanın ilk adımı olarak planlanan bu
girişimde Koordinatör Vali Ali Arslantaş, Hatay Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ve Hataylı üretici Elif Ovalı – Teofarm iş birliği ile, TURYİD’i temsilen projenin ilk temaslarını TURYİD Başkan yardımcıları Gamze Cizreli ve Tayyar Zaimoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Koralı gerçekleştirdi.
Antakya’nın tarihi 12’nci yüzyıla dayanan ticaret merkezi Uzun Çarşı’yı depremden sonra yeniden ayağa kaldırmak için Türkiye’nin önde gelen restoranları, yemek sanayicileri, gıda perakendecileri bir araya geldi. TURYID ve BIG Chefs Kurucusu Gamze Cizreli’nin girişimiyle başlatılan “uzunçarşıburada.com” oluşumu, Antakya genelindeki yerel üretimin sürdürülebilirliğini hedef aldı.

Uzun Çarşı Burada projesinin destekçilerinden biri de Turizm Restoran İşletmecileri ve Gastronomi Derneği (TÜRYİD). Bunda Gamze Cizreli’nin ve Ebru Koralı’nın TURYID üyesi ve yönetimde olmalarının da büyük etkisi var. Türkiye gastronomi dünyasının yüzde 25’ine hakim olan dernek üyelerinin toplam yıllık cirosu 125 milyar TL civarında ve Gamze Cizreli öncülüğünde bütün üyeler Uzun Çarşı’yı tedarik listesine alarak buradaki üretimin ana alıcısı konumuna geldi. “Amacımız buradan göçü önlemek, yerinde üretimi desteklemek” diyen Gamze Cizreli ve ekibinin ilk işi stoklardaki ürünlerin kaybolmasını önlemek olmuş. Gerek üreticide gerekse esnafta olan yaklaşık 12 milyon liralık gıda stokunun tamamının toplanması sağlanmış. Bunlar konteyner çarşıda satışa çıkarılacak ve yrıca e-ticaret üzerinden tüm Türkiye’ye yayılacak. Cizreli, ayrıca Uzun Çarşı’nın yeniden mal alacağı duyulunca

üreticilerin çalışmaya başladığını müjdeliyor.
Türkiye’de gastronomi sektörüne yönelik çözümler üreten TURYİD; Antakya Uzun Çarşı’yı yaşatmak, şehrin ayağa kalkması ile paralel, çarşıyı en güzel şekli ile yeniden kazandıracak projelere vakit kazandırmak ve Uzun Çarşı esnafına maddi, manevi destek olmak ve yerel üreticilerin Antakya’dan göçünün önüne geçmek için ‘Prefabrik Antakya Uzun Çarşı Dayanışma Projesi’ni başlatıyor. Reyhanlı kavşağına kurulacak konteyner çarşıda 76 esnaf dükkân açacak. Tüm Türkiye’deki alıcıların da alışveriş yapıp, destek olabilmesi için de “UZUNCARSIBURADA.COM” adında bir platform kuruldu. Proje online satış kanalları, e- ticaret platformları tarafından da desteklenecek. Valilik, kırsala gidip gelenlerin yollarının kesiştiği bu kavşakta iyileştirme ve alt yapı çalışmalarını başlatacak. 20- 25 gün içinde kurulması ve Ramazan’a yetiştirilmesi planlanıyor. Trendyol da konteyner çarşıda bir ofis kuracak. Komisyon almadan Uzun Çarşı alt başlığı açıp, sipariş edilen ürünleri alıcılara ulaştıracak.
Asıl büyük plan ise, Antakya’nın tarihi Uzun Çarşı’sıında başlatılan üretime destek projesinin Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş’a taşımak.
Kaynak:ekonomim.com
Comments