ÇATI BAHÇELERİ / AKMERKEZ
- belginackln
- 26 Oca 2023
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 19 Şub 2023
ŞEHİRDE TARIM
Pandeminin hayatımızda bir çok şeyi değiştirdiği hepimiz için gerçek. Gerek evlere hapis olma duygusu ile gerekse doğamızdan gelen toprağa yakın olma hissi ile ama en çok kendi sebze ve meyvemizi yetiştirme, kendi kendimize yetme duygusuyla başladı bu merak. Balkon ve bahçe ile başlayan bu kişisel şehir tarımının artmasının küresel açıdan en büyük nedeni ise, yeterli ve taze yiyeceğe erişememe endişesi ve beraberinde gelen maliyet artışları…
İnsanoğlunun toprakta bir şeyler yetiştirerek doğayla bir şekilde iletişimde olma ihtiyacının gelişerek şehirlerde kendine yer bulması çok da kolay olmadığından, bu çalışmalar doğal olarak çatılara taşındı. Barınmanın bile bu kadar zorlaştığı şehirlerde hem ihtiyaca hizmet etmek hem geri dönüşüme katkıda bulunmak hem de doğal olana duyulan özlem, tek boş alan olarak görülen çatılarda yeşermeye başladı.
Ülkemizde de bu hareketin örneklerini görmek bizi gerçekten sevindiriyor. Mesela birçok ziyaret eden insanın bile belki bilmediği Akmerkez’in çatısındaki bahçe bunların en güzel örneklerinden.
Akmerkez'in kimyasal kullanmadan kentte tarım yapılabileceğini ve şehirde sürdürülebilir, sağlıklı bir hayatın mümkün olduğunu göstermek amacıyla 2017 yılında yaklaşık 750 metrekarelik bir alanda hayata geçirdiği ‘Terasta Tarım' projesi Türkiye'de bir ilk. Şehirde tarım konseptiyle, Ek Biç Ye İç iş birliğiyle Akmerkez; kentsel tarıma, sürdürülebilirliğe ve kendi gıdasını yetiştirmeye ilgi duyan herkesi, kentin ortasında doğayla buluşturarak, kendi meyve ve sebzesini nasıl üretebileceğini öğretiyor.
Ek Biç Ye İç, Ekoıq ile yaptığı bir söyleşide bu süreci şöyle anlatıyor:
750m2 bir alanda yaptığımız Terasta Tarım’ın asıl verimini ziyaretçilerimiz yediklerinin nereden geldiğini, nasıl üretildiğini sorgulamayı alışkanlık edindikleri, burada uyguladığımız yöntemlerden ilham alıp kendi kent bahçelerini kurdukları ve permakültürün önerdiği gibi üretim ve tüketim kararlarında önemli pozitif ve negatif dışsallıkları hep hesaba katarak adım atmaya başladıkları zaman göreceğiz.
Terasta Tarım projesini çatıda daha geniş alana yaymak ve iç mekan ve balkonlara taşımak tabii ki aklımızdaki ihtimaller. Yine de esas etki daha çok kişinin Terasta Tarım’ı keşfedip kendi üretimini yapmaya heveslenmesi ve bunun yollarını öğrenmek için paylaştığımız kaynaklara ulaşmasıyla gerçekleşecektir.
Eğer siz de kentsel tarıma ilgi duyuyorsanız, Akmerkez’I bir de bu konuda ziyaret etmenizi öneririz.
Comments